icon of England flag
Kontakt: +381 (0)11 3987290

Prevencija

Picture for Prevention page.
  • Vakcinacija protiv besnila i drugih zaraznih bolesti
  • Tretmani protiv ektoparazita (buve, krpelji, šugarac)
  • Prevencija i lečenje SRČANOG CRVA
  • Tretmani protiv endoparazita (gliste)
  • Saveti u vezi ishrane, ponašanja i nege

Tretmani protiv ektoparazita

Ektoparaziti (buve, krpelji, šugarac) se zadržavaju na koži životinje. Ljubimci su u stalnom kontaktu sa ektoparazitima i nijedan nije bezbedan ukoliko nema adekvatnu zaštitu. Iako vašeg ljubimca držite u kući ili stanu, on nije bezbedan jer i vi preko vaše odeće možete uneti buvu ili krpelja u vaš dom i zaraziti vašeg ljubimca. Za efikasnu kontrolu i suzbijanje preporučuje se da se preparati koriste tokom cele sezone. Posavetujte se sa našim timom i ne dozvolite da vaš ljubimac pati.

Ubod buve izaziva intezivan svrab, pečenje i uznemirenost ljubimca, a pljuvačka buve može izazvati alergijski dermatitis. Zbog stvaranja rana prilikom češanja može doći do sekundarnih superinfekcija bakterijama i gljivicama.

Krpelj preko svoje pljuvačke može preneti bolesti koje mogu životno ugroziti vašeg ljubimca. Bolesti koje krpelji prenose su:

  • Babezioza pasa, uzročnik Babesia canis, parazit koji ulazi u eritrocite (crvena krvna zrnca) i dovodi do opšte slabosti i anemije vašeg psa
  • Erlihioza pasa, uzročnik Ehrlichia canis, parazit koji ulazi u leukocite (bela krvna zrnca) i bolest se manifestuje tačkastim krvarenjima po koži i sluzokoži (petehije), visokom temperaturom, uvećanjem limfnih čvorova i gubitkom apetita
  • Lajmska bolest pasa, uzročnik Borelia burgdorferi, uzrokuje povišenu temperaturu, otok limfnih čvorova i akutnu upalu zglobova praćenu hramljanjem
  • Važno je da krpelj bude izvađenu najkraćem mogućem roku jer se tako onemogućava unošenje infekta u domaćina

Srčani crv je oboljenje izazvano parazitom Dirofilaria immitis čiju larvu prenosi komarac.

U ambulanti brzim testovima iz krvi psa za nekoliko minuta dobijamo rezultat testiranja na prethodno nabrojane bolesti. Preporučujemo da se psi početkom proleća svake godine testiraju na srčanog crva.

Photo that describes "Srcani crv".

Tretmani protiv endoparazita

Endoparaziti, gliste i pantljičare su problem sa kojim se vaš ljubimac može suočiti tokom celog života. Uročnika ima mnogo (Toxocara canis et cati kod pasa i Toxocara mystax kod mačaka, Giardia lamblia, Echinoccocus granulosus, Diphylidium caninum…) i odrasle forme parazita žive u crevima.

Ljubimac se zarazi oralnim putem, tako što jaja infektivni oblik parazita koji se nalaze na tlu pokupe njuškom i unesu u svoj digestivni sistem posle čega se razvijaju odrasli oblici parazita koji legu jaja. Jaja se u spoljašnju sredinu izbacuju stolicom. Neki od parazita ne predstavljaju nikakvu opasnost za vašeg ljubimca ali mogu ugroziti vaše zravlje.

Sa druge strane, paraziti najteže simptome izazivaju kod mačića i štenaca. Često su nezainteresovani za igru, brzo mršave, imaju loš kvalitet dlake, stomak im je okrugao i otečen. Česta je pojava i povraćanja i proliva. Mi smo tu, da zaštitimo zdravlje vašeg ljubimca i vas. Takođe, tu smo i da vam pružimo odgovarajuće savete kako ne bi došlo do ovakvih problema, kao i da pružimo odgovarajuću terapiju i negu vašem ljubimcu.