Vakcinacija

Vakcinacija ima značajno mesto u zdravlju vašeg ljubimca. Ona omogućava stvaranje imuniteta. Nakon izlaganja imunitetu vašeg ljubimca strane antigene – antigene zaraznih mikroorganizama njegov imunitet stvara antitela. Ta antitela će ga sačuvati kada on dođe u kontakt sa mikroorganizmom protiv koga je vakcinisan i sačuvati njegovo zdravlje. Uzročnici koji dovode do infektivnih (zaraznih) bolesti mogu biti bakterije, virusi, paraziti i gljivice. Ovi mikroorganizmi se prenose različitim putevima, preko vazduha, vode, trave i zemlje, udisanjem ili direktnim kontaktom. Izuzetna sposobnost mikroorganizama da prežive u prirodi jako dugo i da se aktiviraju čim stupe u kontakt sa vašim ljubimcem izazivaju bolesti koje su na prvom mestu smrtnosti ljubimaca u celom svetu. Bolesti protiv kojih se vrši imunizacija su:

• PARVOVIROZA
• ŠTENEĆAK
• ZARAZNI HEPATITIS
• PARAINFLUNCA
• LEPTOSPIROZA
• PANLEUKOPENIJA
• CALICIVIROZA
• HERPESVIROZA

Vakcinacija protiv besnila

Besnilo izaziva Rabies virus koji se. prenosi se na zdravu životinju direktnim putem, odnosno ujedom zaražene životinje. Bolest zahvata nervni sistem i neizlečiva je. Vakcinacija protiv besnila je zakonom obavezna za sve pse i mačke starije od tri meseca i mora se obavljati jednom godišnje. Vakcina stvara zadovoljavajući imunitet i nema nikakvih neženjenih dejstava na vašeg ljubimca.
Naša veterinarska ambulanta Vam omogućava primarnu vakcinaciju koja se sprovodi po odgovarajućem kalendaru vakcinacije, ali i sekundarnu zaštitu vakcinacijom koja se obavlja ukoliko postoji sumnja da je vaš ljubimac bio izložen nekom mikroorganizmu a da prethodno nije bio vakcinisan.

Tretmani protiv ektoparazita

Ektoparaziti (buve, krpelji, šugarac) se zadržavaju na koži životinje. Ljubimci su u stalnom kontaktu sa ektoparazitima i nijedan nije bezbedan ukoliko nema adekvatnu zaštitu. Iako vašeg ljubimca držite u kući ili stanu, on nije bezbedan jer i vi preko vaše odeće možete uneti buvu ili krpelja u vaš dom i zaraziti vašeg ljubimca. Za efikasnu kontrolu i suzbijanje preporučuje se da se preparati koriste tokom cele sezone. Posavetujte se sa našim timom i ne dozvolite da vaš ljubimac pati.
Ubod buve izaziva intezivan svrab, pečenje i uznemirenost ljubimca, a pljuvačka buve može izazvati alergijski dermatitis. Zbog stvaranja rana prilikom češanja može doći do sekundarnih superinfekcijama bakterijama i gljivicama.
Krpelj preko svoje pljuvačke može preneti bolesti koje mogu životno ugroziti vašeg ljubimca. Bolesti koje krpelji prenose su:

  • Babezioza pasa, uzročnik Babesia canis, parazit koji ulazi u eritrocite (crvena krvna zrnca) i dovodi do opšte slabosti i anemije vašeg psa
  • Erlihioza pasa, uzročnik Ehrlichia canis, parazit koji ulazi u leukocite (bela krvna zrnca) i bolest se manifestuje tačkastim krvarenjima po koži i sluzokoži (petehije), visokom temperaturom, uvećanjem limfnih čvorova i gubitkom apetita
  • Lajmska bolest pasa, uzročnik Borelia burgdorferi, uzrokuje povišenu temperaturu, otok limfnih čvorova i akutnu upalu zglobova praćenu hramljanjem

Važno je da krpelj bude izvadjen u najkraćem mogućem roku jer se tako onemogućava unošenje infekta u domaćina.

Tretmani protiv endoparazita

Endoparaziti, gliste i pantljičare su problem sa kojim se vaš ljubimac može suočiti tokom celog života. Uročnika ima mnogo (Toxocara canis et cati kod pasa i Toxocara mystax kod mačaka, Giardia lamblia, Echinoccocus granulosus, Diphylidium caninum…) i odrasle forme parazita žive u crevima. Ljubimac se zarazi oralnim putem, tako što jaja infektivni oblik parazita koji se nalaze na tlu pokupe njuškom i unesu u svoj digestivni sistem posle čega se razvijaju odrasli oblici parazita koji legu jaja. Jaja se u spoljašnju sredinu izbacuju stolicom. Neki od parazita ne predstavljaju nikakvu opasnost za vašeg ljubimca ali mogu ugroziti vaše zravlje. Sa druge strane, paraziti najteže simptome izazivaju kod mačića i štenaca. Često su nezainteresovani za igru, brzo mršave, imaju loš kvalitet dlake, stomak im je okrugao i otečen. Česta je pojava i povraćanja i proliva.
Mi smo tu, da zaštitimo zdravlje vašeg ljubimca i vas. Takođe, tu smo i da vam pružimo odgovarajuće savete kako ne bi došlo do ovakvih problema, kao i da pružimo odgovarajuću terapiju i negu vašem ljubimcu.